Over het project
Inleiding
Binnen de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid heeft de Directie van het onderzoek over de verbetering van de arbeidsomstandigheden (DIOVA) Europese financiële steun gekregen om een website te maken die het merendeel van de Belgische gegevens over beroepsrisico's en arbeidsomstandigheden samenbrengt. Voor de allereerste keer in België brengt een website deze gegevens samen en stelt ze digitaal ter beschikking van een zo groot mogelijk aantal belanghebbenden (beleidsmakers, sociale partners, experten, ondernemingen).
Doelstellingen
Het Dataminingproject heeft drie belangrijke doelstellingen:
-
Gegevens over arbeidsomstandigheden samenbrengen en het mogelijk maken om veranderingen in de tijd te analyseren;
-
De monitoring van beroepsrisico's bevorderen om zo de groepen (activiteitensector, leeftijd, geslacht) te identificeren die het meeste risico lopen;
-
Een globale, gemeenschappelijke en digitale visie over deze gegevens ontwikkelen om zo de beleidsmakers en belanghebbenden beter te kunnen adviseren op het gebied van bewustwording, preventie en de bescherming van gezondheid en veiligheid op het werk.
Het uiteindelijke doel van het Dataminingproject is bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame arbeidsomstandigheden om zo de (fysieke en mentale) gezondheid en veiligheid van werknemers tijdens hun hele loopbaan te vrijwaren.
Financiering 
Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie.
Na de coronacrisis stelde de Europese Commissie een herstelplan, NextGenerationEU (NGEU), om de relance te stimuleren en de economische en sociale schade van de COVID-19-pandemie te herstellen. Het plan omvat een “Faciliteit voor Herstel en Veerkracht” die bedoeld is om de lidstaten te ondersteunen bij hun inspanningen om de gevolgen van de crisis te beperken. Het herstelplan heeft eveneens als doel om de Europese economieën en samenlevingen duurzamer en veerkrachtiger te maken en beter voor te bereiden op de uitdagingen van de ecologische en digitale transitie.
Om in aanmerking te komen voor de fondsen van deze faciliteit moest elke lidstaat een nationaal plan indienen waarin gedetailleerd werd beschreven hoe de fondsen zouden worden aangewend. Het Belgisch nationaal Plan voor Herstel en Veerkracht (PHV) werd voorbereid en ingediend onder leiding van Thomas Dermine, Staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen, belast met Wetenschapsbeleid. Het Dataminingproject is één van de 12 PHV-projecten i.v.m. de Digitalisering van de Federale Overheidsdiensten (zie I.2.05, submaatregel 12).
Voor meer informatie over het nationaal Plan voor Herstel en Veerkracht, bekrachtigd door de Raad van de Europese Unie, zie: Plan voor herstel en veerkracht bekrachtigd door de Raad van de EU | Thomas Dermine (belgium.be) (directe link: NL - Nationaal plan voor herstel een veerkracht.pdf).
Rol van de FOD Werkgelegenheid
Dit project werd bedacht en ontwikkeld door het team van de Directie van het onderzoek over de verbetering van de arbeidsomstandigheden (DIOVA), werkzaam binnen de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. Dit project kadert binnen in de missies van de FOD en in het bijzonder binnen zijn opdracht om een referentie- en expertisecentrum te zijn op het gebied van welzijn op het werk.
De Dataminingwebsite is zo ontworpen dat hij ook specifiekere missies binnen de FOD Werkgelegenheid zal ondersteunen, in het bijzonder die van:
-
zijn Algemene Directie Humanisering van de Arbeid: d.w.z. de voorbereiding, bevordering en uitvoering van het beleid betreffende welzijn op het werk en de sensibilisering van de verschillende sociale en economische actoren inzake de humanisering van de arbeid;
-
zijn Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk: d.w.z. het welzijn van de werknemers op het werk op permanente wijze verbeteren en ervoor zorgen dat de uitvoering van de beleidslijnen inzake welzijn worden nageleefd, door een raadgevende, preventieve en repressieve rol te vervullen.
Voor meer informatie over het Dataminingproject kan u terecht op de website van de FOD Werkgelegenheid: 2022 - 2026 Project (RRF) DATAMINING van beroepsrisico’s voor duurzaam werk (lopende) | Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (belgie.be)